FCI STANDARDI

Klasifikacija FCI:

 • skupina 9 – tibetanska pasma

Alternativno ime:

 • Tibetanski levji pes

 • Chinese Lion Dog

 • Chrysanthemum Dog

Poreklo: Tibet

GENERALNI VIDEZ

Namen: pes za spremstvo in igro. Zelo primeren za otroke in starejše ljudi ter vse tiste, ki ste ljubeči in nežni po srcu in ga boste ljubili in razvajali. Ta pasma sicer ne potrebuje dolgih sprehodov, vendar to ne pomeni, da ni rad na svežem zraku.

Višina in teža: višina ne sme biti višja od 26,7 cm, teža je dovoljena od 4,5 do 8 kg

Izgled: samozavestne drže, zelo odlakan z dolgo dlako in močno podlanko ter obrazom podobnim krizantemi. Zato mu nekateri tudi pravijo kar Crysantemum Dog

Temperament: inteligenten, zelo igriv, vzvišen in dostojanstven. Na trenutke mali podivjani pes, ki divja kot nor, se sredi divjanja vrže na tla in se ne zmeni za okolico.

Hoja: elegantna, lebdeča, s ponosno dvignjeno glavo. Noge se stegujejo daleč naprej, močan odriv zadnjih nog, z visoko v loku dvignjenim repom, ki pada čez trup.

Glava: široka, okrogla, široko postavljenih oči, visoko čelo, dobro odlakani brki in brada.

Obraz:

Oči:

velike, temne, okrogle, ki izražajo toplino in nežen pogled.

Nos s smrčkom:

črne barve, dolg do 2,5 cm od vrha roba, širok z obliko kocke in odlakan. Nosnici široki, ki ne smejo biti stisnjeni.

Zobovje:

z blagim predugrizom, dovoljen je kleščast ugriz

Ušesa:

dolga in padajoča z bogato dlako , ki se združi z dlako na vratu.

Vrat:

dolgega loka, dovolj dolg, da drži glavo ponosno dvignjeno.

Telo:

čvrsto z ravnim hrbtom, prsni koš širok in globok. Rep visoko postavljen in visoko nošen. Noge kratke, ravne in mišičaste.

Dlaka in barva dlake:

dolga, gosta s dobro podlanko. Ni dovoljena skodrana dlaka. Priporoča se vezanje dlake na glavi. Dovoljene so vse barvne kombinacije. Posebno zaželjena sta bela lisa na glavi in bela konica na vrhu repa.

Življenska doba:

živi lahko tudi do 15 let

Na kaj moramo biti pozorni , ko kupujemo kužka Shit-Tzu:

 • na konstrukcijo ( ne sme biti predrobna),
 • predolg nosni koren ,
 • smrček mora biti črn in pigmentiran,
 • modro barvo oči ali da obe očesi nista iste barve
 • nepravilen ugriz

  Vse to ni dovoljeno

  Predvsem pomembno pa je , da si dobro pogledamo, v kakem okolju kužek živi, predvsem pa kakšna higiena vlada tam, kjer mladički so. Saj je tudi od tega zelo odvisno, ali bo kužek, ki smo ga kupili zdrav ali ne in ali bo potreben že takoj na začetku obisk pri veterinarju.

NEGA PSA

Brisanje oči in česanje glave, naj nam postane vsakodnevno opravilo. Zaradi njihove dolge dlake, jih moramo česati vsaj 2 do 3x tedensko, ker se jim na dlaki drugače hitro naredijo vozli. Kopati jih moramo na vsake 7 – 14 dni.. Pri kopanju uporabljamo šampon in poseben šampon za mehčanje dlake. Ko pridemo iz sprehoda, jim obrišimo tačke. Če se boste odločili, da ne boste imeli razstavnega psa, lahko dlako postrižemo. Vendar moramo dlako kljub temu redno negovati.

Če se pa boste odločili, da boste kužka vozili na razstave, boste morali njegovi dolgi dlaki posvetiti tudi temu primerno več pozornosti.

 

 Nega razstavnega psa

Če ste se odločili, da boste svojega shih-tzuja pokazali na razstavah, bo nega dlake morala postati vaša vsakdanja skrb. Ker to, kar razstavnega shih-tzuja krasi, predvsem pa poudarja, je njegova dolga prečudovita dlaka. Vendar taka zahteva poleg vsakodnevne nege tudi kvalitetno kozmetiko.

Pri tem poleg kvalitetnih šamponov za kopanje uporabljamo:

Krtače in glavniki:

Krtače morajo biti kvalitetne z ravnimi kovinskimi zobmi, vendar brez bunkic

Škarje:

Škarje za ravnanje dlake vašega psa ter oblikovanje dlake okoli tačk. Če vam to delo ne gre preveč dobro od rok, lahko to delo prepustite pasjim frizerjem.

Škarje za odstranitev gumic.

Gumice:

Silikonske gumice se uporabljajo za pripravo frizure za vašega kužka.

Mašnice, pasovi:

Če boste vašega kužka razstavljali morate za razstavo imeti poleg gumic tudi mašnice in razstavne pasove.

 

Vse te pripomočke lahko kupimo na večjih pasjih razstavah v državi ali preko internetnih strani. Tam bomo z lahkoto našli kozmetiko in pripomočke, kvalitetne in primerne za razstavne kužke.

Česanje:

Razstavi kužek zahteva tudi vsakodnevno česanje. Če ga bomo začeli navajati kot mladička, potem ne bomo kasneje imeli s česanjem težav.
Od začetka ga navajamo na česanje kjer koli in kadarkoli, na tleh, na mizi ali v naročju. Najlažje nam bo šlo zvečer, ko je že utrujen in zaspan. Dlako vedno, preden jo začnemo razčesavati, popršimo z mešanico balzama in destilirane vode. Lahko pa kupimo že pripravljeno sredstvo za razčesavanje. Nikoli je ne smemo česati na suho, ker se bodo konice polomile.

Čopek in brki:

Razstavnemu psu je potrebno na glavi narediti več čopkov in le te povezati skupaj. Od začetka bo kužek hotel lastiko sneti, samo počasi se bo navadil in s tem ne boste več imeli težav.

Tudi brke je potrebno speti z elastiko ali papirčki ( kupite jih na večjih razstavah). Drugače jih bo vaš kuža jedel skupaj s hrano in s tem jih tudi potrgal. K negi razstavnega psa sodi tudi redno striženje krempljev in rezanje dlake med blazinicami. Če imate s tem težave, prepustite to pasjemu frizerju.

Kopanje:

Razstavnega shih-tzuja je potrebno kopati vsak teden. Tačke in trebušček skoraj vsak dan. Vsakič, ko psa okopamo, moramo uporabiti balzam, da nahranimo dlako in preprečimo vozlanje dlake. Nato ga posušimo. Med sušenjem je potrebno dlako krtačiti po plasteh do suhega.

 

Ne ustrašite se nege , ki jo potrebuje razstavni
shih-tzu kuža. Od začetka se vam bo zdela nega zahtevna, vendar čez
čas se boste na njo z lahkoto navadili in negovanje vam bo postalo
tako enostavno, kot negovanje samega sebe.

Več podrobnosti o negi razstavnega psa naj vam da vaš vzreditelj.